Educație

Educatieonline.md – platforma de învățământ online cu conținut didactic complex, ce materiale didactice în format video, specifice fiecărei etape de studii din ciclul gimnazial și liceal, inclusiv cu lecții de pregătire și recapitulare pentru examene. Platforma, este disponibilă pentru toți în mod gratuit, în limbile română și rusă.

Cu privire la încadrarea temporară în procesul educațional a copiilor cu statut de refugiat de pe teritoriul Ucrainei

Părintele sau reprezentantul legal al copilului va identifica instituția de învățământ (în limita locurilor disponibile) din:

https://cutt.ly/rAUsrDU – pentru învățământ preșcolar

 

https://cutt.ly/1AUsdZ2 – pentru instituții primare și secundare

 

https://chisinauedu.md/institutii-prescolare/ – pentru învățământ preșcolar

 

https://chisinauedu.md/institutii-primare-si-secundare/ – pentru instituții primare și secundare

 

În cazul în care părintele sau reprezentantul legal al copilului, este în imposibilitatea de a detecta un loc în instituția de învățământ, poate apela la numerele de contact:

 

022 201 609 – pentru instituții de învățământ primar, secundar;

022 235 284 – pentru instituții de învățământ preșcolar.

 

La identificarea instituției de învățământ, părintele sau reprezentantul legal al copilului urmează să contacteze directorul instituției de învățământ primar/ secundar sau preșcolar la numărul de telefon din listele anexate mai sus sau direct prin vizită la instituție, pentru a identifica locurile disponibile.

 

La determinarea locurilor disponibile părintele sau reprezentantul legal al copilului va completa cererea-tip pentru refugiați:

 

https://cutt.ly/rAUsHUR  cererea-tip pentru instituții de învățământ preșcolar RO

https://cutt.ly/wAUgNo6 cererea-tip pentru instituții de învățământ primar, secundar RO

https://cutt.ly/TAUg85v cererea-tip pentru instituții de învățământ preșcolar RU

https://cutt.ly/TAUhrif cererea-tip pentru instituții de învățământ primar, secundar RU

 

La cererea-tip, solicitantul va anexa:

– Documentele personale de identitate ale copilului și ale solicitantului (xerox);

– Certificatul medical pentru copil (eliberat de AMT);

– Testul PCR al copilului.

 

Cererea-tip completată de către părinte sau reprezentantul legal al copilului, coordonată cu directorul instituției de învățământ primar/ secundar sau preșcolar va fi expediată de către directorul instituției la adresa E-mail a responsabililor de sector din secția management preuniversitar sau direcția management preșcolar, în vederea aprobării de către administrația DGETS.

La aprobarea cererii de către DGETS, copilul urmează a fi acceptat în instituțiile de învățământ.

 

Activități în cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” pentru persoanele refugiate din Ucraina

 

  • Spațiu pentru refugiați la Biblioteca „Lesea Ukrainka”

La 8 aprilie 2022, Organizația Internațională Non-guvernamentală Isra AID în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău a deschis la Filiala „Lesea Ukrainka” un spațiu pentru mamele ucrainene și copiii lor, refugiați din Ucraina.

 

Spațiul este unul confortabil pentru lectură și joc. Copii au acces la o colecție de cărți colorate și atractive în limba ucraineană, la jucării și rechizite de birou. Bibliotecarii implică copii în ateliere de lectură, jocuri cognitive, ateliere de creație.

 

Biblioteca ludică oferă oportunitate copiilor refugiați să se întâlnească cu semenii săi, să învețe lucruri noi și să se joace. Bibliotecarii se implică activ, răspunzând nevoilor emoționale și educaționale ale copiilor care au traversat granițele Ucrainei, oferindu-le sprijin în comunitățile lor temporare.

 

În perioada aprilie – noiembrie 2022 au fost integrați și socializați circa 100 de copii, care au participat la 47 evenimente cu tematică ucraineană și au vizitat biblioteca de 505 ori.

 

Mai multe detalii la calea:

 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=BMHasdeu&set=a.4942567869172533

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=513895984126771&set=pcb.513896870793349

 

https://www.facebook.com/aohelp/posts/pfbid0xqgfoHfzzLqWSZGhaw3NvgPCwaavTBB5vLZdSFwBugrsiW2i7dSUVvdYgeGbgqPsl

 

https://www.facebook.com/biblioteca.leseaukrainka/posts/pfbid032PmF7jbfEHD27aEezCrtpww6SfftVmvqk1PuNpWD1SDDNStySsjbTnVD5M8Hnr45l

 

https://www.facebook.com/biblioteca.leseaukrainka/posts/pfbid0ykS78QrFERTvK8FHJ5fX1skL3VuZa6riXD4UmynM91PhKuWyQt4XziKzh9KY68ERl

 

https://www.facebook.com/biblioteca.leseaukrainka/posts/pfbid0WzLei6ZFExYdWEESscLWP81J3mzsUQgo6k7gojJMVw1Q8UAY3JAnKg8kH73hAD2Ul

 

https://www.facebook.com/biblioteca.leseaukrainka/posts/pfbid02EiSDfDUyuzK82tghk9mebMSHUscVtxgRpk3nJjN8Nj89PUnEogQ3Lp1vX9cyzrwPl

 

Adresă: Strada Columna 171, Chișinău, Telefon: 022 295 277

  • Spațiu pentru refugiați la Biblioteca ”I. Mangher”

La 8 aprile curent în biblioteca ”I. Mangher” a fost deschis centrul SPAȚIU SIGUR PENTRU MAME ȘI COPII – refugiați din Ucraina. Meritul incontestabil al căruia îi revine autorului și coordonatorului proiectului, directorului bibliotecii  Anna Bațmanova. Sponsorii proiectului –organizația britanică de  caritate WORLD JEWISH RELIEF (WJR), organizația noncomercială BEARR TRUST.

 

La realizarea proiectului au mai contribuit: filiala reţelei mondiale JUNIOR CHAMBER INTERNATIONAL (JCI), CCF MOLDOVA (Copil, Comunitate, Familie), organizația PROGRAME INTERNAȚIONALE ȘI PARTENERIATE, LIGA FEMEILOR POLONEZE, TEATRUL SOCIAL; DIRECȚIA CULTURĂ Primăria mun. Chișinău; conducerea B. M. ”B. P. HASDEU”, COMUNITATEA EVREIASĂ R. M., dar și persoane particulare.

 

Sarcina primordială a Centrului este asigurarea unui spațiu funcțional cultural de recreere și agrement pentru mame și copii în condițiile deplasării persoanelor civile în Republica Moldova de pe teritoriul conflictului militar din țara vecină.

 

  • PROGRAME EDUCAȚIONALE: studierea limbilor: ucraineana, engleză și germană, ore de poveste și de lectură. Acum le-am oferit copiilor din Ucraina să meargă la școală online.

 

  • PROGRAME SPORTIVE: șah, dans, jocuri sportive în aer liber.

 

  • PROGRAME DISTRACTIVE: jocuri de masă, jocuri intelectuale.

 

  • PROGRAME COGNITIVE: le-am propus copiilor un șir de excursii prin oraș și prin țară: am vizitat împreună Biblioteca Municipală și Biblioteca Națională, am fost la Monumentul Victimelor Ghetoului din Chișinău și la Muzeul Național, la Castelul Mimi, la Orheiul Vechi; la ferma de cai Sparta, la Selfi Museum, la Grădina Zoologică și încă multe alte locuri interesante.

 

  • ATELIERE DE CREAȚIE: modelare din lut, desen, origami, aplicații. În toate aceste activități au fost, și sunt, implicați și copiii, și părinții: stau alături și modelează, desenează.

 

Zilnic în Centru se află un psiholog care acordă asistența necesară (individuală și în grup) copiilor și mamelor acestora.

 

Pentru funcționarea cât mai eficientă a funcționării Centrului au fost recrutați pedagogi-voluntari locali și din rândul refugiaților din Ucraina.

 

Din luna octombrie curent activitatea Centrului a fost axată pe programe educaționale: pregătirea pentru școală (în l. ucraineană), lecții de limba engleză, lecții de desen, muzică, șah, modelare din lut, gimnastica curativă ș.a.

Adresă: Bulevardul Grigore Vieru 4, Chișinău, Telefon: 022 241 203

  • Spațiu pentru refugiați la Biblioteca Centrală

Biblioteca Municipala „B.P. Hasdeu” din Chișinău în luna august a devenit parte a unui proiect deosebit „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților”.

 

Proiectul este implementat în 10 biblioteci din 10 comunități din țară. Iar obiectivul acestuia este implicarea responsabilă a comunităților, prin intermediul bibliotecilor, în răspunsul eficient la criza refugiaților; crearea, în cadrul bibliotecilor, a spațiilor sigure pentru persoanele refugiate, în special pentru femei și copii; diverse activități, desfășurate cu participarea femeilor și copiilor din comunitate, în vederea integrării femeilor și copiilor refugiați.

 

Astfel, Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale din Chișinău a devenit un centru cu spațiu sigur pentru femei și fete, un spațiu in format ludoteca pentru copii, dar pentru tineri dotat cu echipament, mobilier, cărți și alte resurse informaționale.

 

În cadrul proiectului sunt organizate mai multe activități pentru copii și femei în care beneficiarii vor primi informații la serviciile de asistență specializată, si sunt organizate grupuri de suport, cu implicarea unui psiholog, ce primesc pachete cu produse de primă necesitate.

 

Proiectul „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților” este implementat de Centrul de Drept al Femeilor, în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0rMZnHmePN53RVNwPu18X4qfHM1rUoSrbE2Zz8qb2gTRojEyLrB85CJK6jsXHgtgdl&id=143888842485329&mibextid=YsHG2a

 

Adresă: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt 148, Chișinău, Telefon: 022 213 870