Zeci de copii refugiați din Ucaina participă la activitățile extrașcolare organizate de biblioteca municipală „I. Mangher”


În cadrul bibliotecii municipale „I. Mangher”se desfășoară un proiect educațional în sprijinul copiilor și mamelor strămutate din Ucraina. Pe durata întregii veri, 600 de copii  petrec timpul cu folos, fiind antrenați în diverse activități.

Programul de vară este o continuitate a agendei de activități desfășurate pe tot parcursul anului. Proiectul presupune asigurarea unui spațiu funcțional cultural de instruire, recreere și agrement pentru mame și copii în condițiile deplasării persoanelor civile în Republica Moldova de pe teritoriul conflictului militar din țara vecină.  Pe parcursul întregului an, copiilor, dar și părinților, le este pusă la dispoziție o gamă vastă de programe și servicii.

În planul de activități se includ următoarele lecții: pregătirea pentru școală (în limba ucraineană), studierea limbilor română și engleză; ore de muzică;  programe sportive: gimnastică curativă, lecții de șah, dans; programe cognitive: excursii, discuții, ateliere de lectură; programe distractive: jocuri intelectuale, cinemateca; ateliere de creație: modelare din lut, desen, aplicații.

Zilnic alături de copiii și părinții din Ucraina se află psihologul, care acordă asistență individuală, dar și în grup. Prezența specialistului facilitează procesul de comunicare dintre copiii strămutați din țara vecină și copiii băștinași din Moldova care frecventează în comun activitățile desfășurate în incinta instituției.

Pentru buna desfășurare a proiectului, sunt implicați 7 bibliotecari și 6 voluntari, dintre care 3 mămici originare din Ucraina. Atât copiii, cât și părinții sunt foarte mulțumiți și recunoscători pentru serviciile oferite de către angajații bibliotecii.

Biblioteca „I. Mangher”, filială a bibliotecii „B.P. Hasdeu”, are instituită frumoasa tradiție de a colecta mesaje și sugestii din partea beneficiarilor. În condică se adună sistematic mesaje calde din partea refugiaților din Ucraina care își exprimă recunoștința pentru munca depusă de colectivul bibliotecii.

Константин- Одесса: ”Спасибо вам, вы дарите детям детство. В этом доме действительно безопасное пространство”. 05.06.2023.

Яна- Одесская область.”Огромное вам спасибо за ваш нелёгкий, бескорыстный труд. Мы рады, что молдаване приняли нас с открытой душой, спасибо за наших детей”.  07.06.2023.

Ирина- Одесса.”Большое человеческое спасибо за наших детей, за уважение и любовь к ним. Вы помогаете нам в воспитании детей”. 30 июня.

Ольга- Одесса. ”Огромное спасибо за организацию досуга детей, заботу о них! Отдельное спасибо педагогам и участникам педдеятельности. Благодарим за тёплый приём и душевное отношение”.

Până în prezent, prin intermediul instituțiilor educaționale gestionate de către Direcția Generală Educație Tineret și Sport, 2000 de persoane refugiate beneficiază de serviciile bibliotecii municipale, 51 de copii frecventează cu regularitate Centrele comunitare pentru copii și tineri, iar 3 copii refugiați sunt înscriși în instituțiile municipale de învățământ artistic extrașcolar.