679 refugiați ucraineni și-au găsit un loc de muncă în Chișinău!

Municipiul Chișinău este în topul preferințelor refugiaților ucraineni când este vorba de angajarea în câmpul muncii. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru  Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) de la declanșarea războiului 911 cetățeni din Ucraina au fost angajați de către agenți economici din Republica Moldova. Cei mai mulți – 679, și-au găsit un loc de muncă în Municipiul Chișinău.

Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina s-au angajat la muncă în Chișinău calitate de: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, operator in sectorul de producere, agent servicii client, operator introducere date.

Primăria Municipiului Chișinău, împreună cu ANOMF își manifestă disponibilitatea pentru a le oferi cetățenilor ucraineni suport în procesul de angajare.

„Primăria municipiului Chișinău sprijină încadrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, oferind tot suportul pentru incluziunea lor socială. De la declanșarea războiului din Ucraina, primăria a oferit posibilitatea refugiaților să se angajeze în câmpul muncii chiar în cadrul subdiviziunilor municipale, prin semnarea contractelor individuale de muncă. Prin eforturi conjugate le putem oferi celor fugiți din calea războiului o viață normală, deși departe de casă”, menționează viceprimarul Municipiului Chișinău, ANGELA CUTASEVICI.

Mai mult, ANOMF anunță că peste 180 angajatori își manifestă deschiderea de a angaja la muncă cetățeni ucraineni, declarând circa 2400 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Potrivit datelor oficiale prezentate de autoritățile municipale de la 24 februarie 2022, aproape 24 de mii de persoane refugiate au fost înregistrate și cazate în centrele municipale de plasament. De asemenea, peste 53 mii de pachete cu ajutor umanitar au fost distribuite refugiaților ucraineni la depozitul de la Patria Lukoil.