800 de copii refugiați au fost înscriși în instituțiile de educație timpurie din municipiul Chișinău

800 de copii refugiați au fost înscriși în instituțiile de educație timpurie din municipiul Chișinău de la declanșarea războiului din Ucraina. 316 dintre aceștia frecventează grădinița la zi. Primăria municipiului Chișinău consideră extrem de importantă înscrierea copiilor refugiați în instituțiile de învățământ școlare și preșcolare, asigurându-le astfel dreptul fundamental la educație.

Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău:

„Este extrem de important să identificăm locuri în instituțiile de educație timpurie din oraș pentru ca toți copiii refugiați să frecventeze grădinița. Astfel le oferim micuților un mediu favorabil dezvoltării lor, iar mamelor le oferim posibilitatea să se angajeze la muncă. Știm că cei mai mulți refugiați ucraineni care și-au găsit liniștea în Chișinău sunt mame cu copii. Ne bucurăm că de la începutul războiului peste 760 de cetățeni ucraineni, fiind vorba în mare parte de femei, s-au angajat la muncă. Asta înseamnă că micuții lor sunt, în siguranță, la școală sau la grădiniță”.

Pentru înscrierea copiilor refugiați în grădinițele municipiului Chișinău părintele sau reprezentantul legal al micuțului trebuie să identifice grădinița cea mai apropiată de locul de trai și să verifice disponibilitatea locurilor. Ulterior urmează să fie completată o cerere-tip de înscriere la grădiniță.

Pentru facilitarea procesului de înregistrare a copiilor refugiați la grădiniță Primăria municipiului Chișinău pune la dispoziția părinților ghidul digital care oferă toate informațiile relevante acestui proces.