929 de copii ucraineni sunt înscriși în școlile din Chișinău! Angela Cutasevici: Asigurăm fiecărui copil dreptul la educație!

Tot mai multe mame refugiate din Ucraina aleg să-și înscrie copiii în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău!

Potrivit datelor oficiale prezentate de Primăria Municipiului Chișinău, 929 de copii ucraineni au fost înscriși în școlile din Chișinău la 1 septembrie 2023.

Cei mai mulți copii care frecventează școala în Chișinău sunt elevi ai ciclului primar. 444 copii refugiați din Ucraina sunt înscriși în clasele 1-4.  De asemenea, 372 de copii ucraineni, înscriși în școlile din Chișinău, sunt elevi ai ciclului gimnazial.

Viceprimarul Angela Cutasevici spune că municipalitatea depune eforturi pentru a asigura dreptul fiecărui copil la educație.

„Școala este un mediu sigur pentru fiecare elev. Responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că dreptul la educație al fiecărui copil este asigurat. De aceea, încercăm să dăm curs tuturor cererilor părinților veniți din Ucraina privind încadrarea copiilor refugiați în școlile din Chișinău. Depunem eforturi pentru a dezvolta infrastructura școlară, astfel asigurând școlarizarea a cât mai mulți copii. Fac un apel către toți cetățenii ucraineni care și-au găsit liniștea în Municipiul Chișinău să se asigure că dețin statut de protecție temporară. Acest statut le oferă copiilor refugiați dreptul de a avea acces la învățământul generat gratuit”, a spus viceprimarul Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General pentru Migrație, în total, în Republica Moldova 44.854 refugiați din Ucraina beneficiază de statut de protecție temporară. Cei mai mulți cetățeni ucraineni, care au statut de protecție temporară, sunt în Municipiul Chișinău – 24.047 persoane.