Află istoria educatoarei din Kiev care desfășoară activități cu micuții ucraineni, refugiați în municipiul Chișinău

Primăria municipiului Chișinău continuă să acorde asistență refugiaților din Ucraina. Originară din orașul Kiev, Raisa Sakaliuk, este de meserie educatoare pentru grupele de copii cu vârstă preșcolară. Aceasta a fost angajată în calitate de cadru didactic în Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști din Chișinău.

Dorința refugiaților de a reveni în Ucraina este mare, dar la o zi la alta, pacea se lasă așteptată. Lipsa siguranței, acțiunile militare care nu contenesc, riscurile legate de securitate și sănătatea copiilor, îi determină pe refugiați să-și continue viața în municipiul Chișinău, ori aici, în capitala Republicii Moldova (și nu doar) aceștia au găsit refugiu, suport continuu, servicii medicale, dar și servicii educaționale. Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști a devenit un spațiu familiar, un spațiu în care copiii refugiați petrec 8-9 ore pe zi. În prezent, în cadrul taberei „Green Gate Primăvara”, de luni până vineri, participă 90 copii din Ucraina cu vârsta între 5 și 14 ani. Din dorința de a le asigura un confort emoțional, administrația centrului a decis să angajeze un educator care să poată desfășura lecțiile în limba ucraineană. Printr-o coincidență frumoasă, Raisa Sakaliuk, refugiată care era în căutarea unui post de muncă, a bătut la ușa centrului în speranța că aici ar putea fi angajată.

Raisa Sakaliuk, refugiată din Ucraina: „ Pe 6 martie 2022 am venit din Kiev în Chișinău. Sunt aici împreună cu fiul deja de un an. Copilul merge la școală cu predare în limba rusă. El s-a adaptat bine, și-a făcut prieteni noi și are o comunicare bună cu semenii, fapt pentru care sunt extrem de bucuroasă. La ușa Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști am bătut din dorința de a munci. Aveam nevoie de un post de lucru, iar despre activitatea centrului am auzit de la cunoștințe. În Kiev am lucrat la grădiniță, dar acum, activitatea instituției este pusă pe stop… ”

Din momentul în care valul de refugiați ucraineni continua să crească, Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău a oferit posibilitatea înscrierii copiilor refugiați la Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști, care este o instituție publică de învățământ extrașcolar, ce oferă servicii educaționale gratuite copiilor și tinerilor de la 5 ani – 21 ani. Ocupațiile se desfășoară conform orarului, astfel încât o bună parte dintre părinții ucraieni, pot să acceseze un post de muncă care să le aducă o sursă de existență. Centrul este dotat cu un set de calculatoare cu ajutorul cărora copiii școlari se conectează la programul de studiu ucrainean. În paralel, copiii de vârstă preșcolară sunt încadrați în activitățile specifice unei grădinițe.

Raisa Sakaliuk, refugiată din Ucraina: „Grupa de copii cu care lucrez la ziua de azi este formată din 14 copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani. Tot aici vin și copii mai mici, care au vârsta de 2 anișori… Sunt angajată pe bază de contract de muncă, stagiul profesional continuă, fapt pentru care sunt recunoscătoare. Salariul mă ajută să supraviețuiesc. Nu știu ce aș fi făcut fără acest suport. Pentru comunitatea ucraineană, acest centru este un colac de salvare, o a doua casă. Lecțiile le petrec în limba ucraineană fapt pentru care părinții au doar cuvinte de gratitudine. Sunt foarte bucuroasă pentru faptul că am nimerit aici, în acest colectiv unde predomină o relație caldă. Din momentul în care am intrat, am simțit o atmosferă minunată. Toți se susțin reciproc, ni se oferă condiții depline pentru activitate

 

Cezara Cornienco, directoare COTN: „ Dna Raisa Sakaliuk este o persoană foarte competentă în domeniul său de activitate. A fost foarte important pentru noi ca micuții din Ucraina, care au venit la COTN să aibă alături pe cineva cu care să poată vorbi în limba maternă. Dna Sakaliuk totalmente face față situației, iar în colectiv s-a încadrat ușor și lesne.”

COTN a lansat mai multe proiecte educaționale pentru copiii refugiați din Ucraina printre care: „Green Gate Primăvara pentru copiii din Ucraina, cu drag”, care a derulat din 4 martie până pe 31 mai 2022. În cadrul proiectului au participat 492 copii din Ucraina cu vârsta între 2 și 16 ani. În total, au beneficiat 259 fete și 233 băieți. În perioada 6 iunie-12 august copiii refugiați au participat în cadrul proiectului „Green Gate Vara” în cadrul taberei au participat 193 copii din Ucraina (92 fete, 101 băieți) și 495 copii din Moldova. Din septembrie, în cadrul proiectului „Green Gate for Ukraine”, au participat 97 de copii din Ucraina cu vârsta între 2 și 14 ani (46 băieți și 51).