Forumul Social-Urban Chișinău 2023. Ion Ceban: Criza refugiaților a fost o provocare căreia municipalitatea i s-a dedicat plenar din prima zi de război

„Tragedia Ucrainei a adus la Chișinău zeci de mii de oameni care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, goniți de război. Pentru noi a fost o altă situație fără precedent care a necesitat o capacitate de reacție exemplară. Mii de refugiați din Ucraina au ajuns în Moldova, având nevoie de cazare, mâncare, servicii medicale, iar ulterior, cei care au rămas în Moldova, au avut nevoie de susținere în încadrarea lor în comunitate. Și iarăși angajații din instituțiile sociale au fost principala forță implicată în gestionarea crizei umanitare. Colegii mei, și-au părăsit birourile și s-au mutat, practic, în centrele pentru refugiați, petrecând 24 de ore în picioare, în încercarea de a le oferi serviciile de care aveau nevoie”, a spus primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, la deschiderea Forumului Social-Urban Chișinău 2023.

Potrivit edilului Chișinăului, de la declanșarea războiului din Ucraina, municipalitatea a reușit deschiderea a 45 de centre de plasament municipale.

  • 600 de angajați ai primăriei și ai direcțiilor din subordine au fost mobilizați în gestionarea crizei refugiaților.
  • 600 de voluntari au fost implicați în suportul persoanele refugiate.
  • 6700 de familii din municipiu Chișinău au găzduit sau continuă să găzduiască persoane refugiate
  • 43200 de persoane au fost ghidate și ajutate să depășească situația de criză

„Criza refugiaților a pus presiune în primul rând pe sistemul educațional municipal. Fluxul mare de copii refugiați și incertitudinea cât va dura războiul au impus o necesitate stringentă în asigurarea accesului la educație pentru toți copiii pe un termen nedeterminat”, a explicat primarul general al Chișinăului.

Astfel, de la începutul crizei refugiaților, în grădinițele municipale au fost înscriși cumulativ peste 830 de copii.

Pentru pregătirea instituțiilor de a primi copii refugiați, s-au asigurat cu materiale didactice 135 instituții cu 1329 de grupe în conformitate cu Standardele minime de dotare a instituțiilor de educație timpurie.

În școlile municipale au fost înscriși, cumulativ, peste  1525  de copii.

În semestrul II al anului de studii 2021 – 2022 și la începutul anului 2022 -2023 copii refugiați au beneficiat de rucsacuri cu rechizitele școlare necesare.

Elevilor refugiați le-au fost acordate abonamente pentru transport public gratuit. E vorba de peste 700 de abonamente.

Copii refugiați sunt asigurați cu alimentație gratuită, și anume  refugiații din clasele I-IV beneficiază de mic dejun și prânz – 288 beneficiari; iar elevii refugiați din clasele V-IX beneficiază de mic dejun – 232 beneficiari.

În instituțiile extrașcolare din Chișinău au fost  înscriși cca 1 949 copii.

În vara anului 2022, în taberele de odihnă din municipiul Chișinău s-au odihnit peste 800 de copii din familiile de refugiați.