IMPORTANT! Noi reglementări în programul de asistență în numerar destinat refugiaților

Reuniunea ad-hoc a Grupului de lucru pentru protecție a avut drept subiect modificările aduse programului de asistență în numerar al UNHCR.

Cetățenii ucraineni refugiați trebuie să își normalizeze statutul legal pe teritoriul Republicii Moldova, cât mai curând posibil. Începând cu 31 ianuarie 2024, statutul legal în Republica Moldova va fi o condiție obligatorie pentru a primi asistență în numerar. În acest sens, autoritățile, împreună cu partenerii de dezvoltare vor desfășura „Târguri de înscriere”, care sunt o oportunitate pentru cetățenii ucraineni de a primi informații clare, despre statutul de protecție temporară, cat si posibilitatea de a se înscrie cu ajutorul specialistilor din domeniul juridic.

Beneficiarii trebuie să dețină un document de identitate (ID), dar pot aduce și actele de identitate ale membrilor de familie pentru a se preînregistra din numele acestora.

Programul de asistență în numerar este gestionat de UNHCR prin intermediul partenerilor săi, Catholic Relief Services (CRS) împreună cu Caritas Moldova și Diaconia; în coordonare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Obiectivul acestuia este de a oferi asistență de urgență în numerar persoanelor care au fugit din Ucraina și care locuiesc în prezent în Republica Moldova.

Pentru  informație mai amplă, puteți accesa platforma Asistenţă financiară – UNHCR Moldova