O nouă grupă-creşă a fost redeschisă după reparaţie capitală în cadrul Grădiniţei nr. 141, din sectorul Botanica.

O nouă grupă-creşă a fost redeschisă după reparaţie capitală în cadrul Grădiniţei nr. 141, din sectorul Botanica.

Astfel, începând cu luna mai, curent, în această grupă vor fi înmatriculaţi 24 de copii.

Realizarea Proiectului a fost posibilă datorită suportului Primăriei Municipiului Chișinău în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi ACTED Moldova, de a susține Programul Național de Servicii de Îngrijire a Copiilor cu vârsta de până la 3 ani, cu scopul de a crește capacitatea de înscriere în instituţiile educaţionale a copiilor, inclusiv a copiilor refugiați.

După reparaţie capitală, aspectul grupei s-a schimbat radical. A fost reparată sala de grupă, dormitorul, vestiarul, blocul sanitar, cabinetul pentru logoped, scările. La fel au fost schimbate rețelele electrice, sistemei de încălzire, sistemul de canalizare, s-au tencuit şi vopsit pereții şi a fost schimbată tâmplăria.

Grupa a fost dotată cu mobilier: paturi în 3 nivele, dulapuri pentru vestiar, bucătărie, mese, scăunele pentru copii, jaluzele, dulapuri pentru materiale didactice etc. Au fost procurate jocuri pentru copii, utilaje tehnologice şi inventar moale.

„Mulțumesc în numele Primăriei Municipiului Chișinău UNHCR și ACTED pentru parteneriatul pe care l-am inițiat, inclusiv în reabilitarea instituțiilor de educație timpurie. Este o investiție durabilă, absolut necesară având în vedere că numărul de copii în Municipiul Chișinău este în continuă creștere, inclusiv a copiilor refugiați. Doar în săptămâna precedentă numărul acestora a crescut cu 17, ceea ce este un număr destul de mare pentru sistemul educațional. În total, în grădinițele din Municipiul Chișinău avem 321 de copii refugiați”, a menționat viceprimarul Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.

Amintim că, pentru reparaţia şi dotarea Grădiniţei nr. 141, din sectorul Botanica, din bugetul Primăriei Municipiului Chișinău, în ultimii ani au fost alocate următoarele surse financiare:

☑️Anul 202I
– reparații capitale pentru deschiderea a 2 grupe noi – 1,3 mil. de lei
– dotarea grupelor noi deschise – 300 de mii de lei
☑️Anul 2022
– reparații capitale pentru deschiderea a 2 grupe noi – 1 mil. 350 de mii de lei
– dotarea grupelor noi deschise – 300 de mii de lei
– reparații capitale – 1 mil. 976 de mii de lei
☑️Anul 2023
– reparații capitale – 1 mil. 120 de mii de lei

– examen medical angajaților – 4.700 de lei

IET nr. 141 a fost fondată în anul 1970 cu un număr total de 14 grupe, dintre care 12 funcționale. Instituţia este frecventată de 232 de copii, 20 de cadre didactice şi 22 de cadre nedidactice.

În ultimii ani, Primăria Chişinău a deschis noi blocuri de şcoli şi grădiniţe, peste 150 de grupe în instituţiile de educaţie timpurie şi a efectuat lucrări de eficientizare energetică a mai multor instituţii de învăţământ din capitală.