Peste 23 de mii de ucraineni, stabiliți în Chișinău, au statut de protecție temporară! Angela Cutasevici: Le oferă dreptul la educație și asistență medicală gratuită!

Crește numărul persoanelor refugiate din Ucraina care beneficiază de statut de protecție temporară! Datele Inspectoratului General pentru Migrație arată că, la 15 aprilie 2024, în total, în Republica Moldova 44.114 de cetățeni ucraineni beneficiază de statut de protecție temporară. Cel mai mare  număr al beneficiarilor de protecție temporară este în Municipiul Chișinău – 23.625 persoane. Cu peste 500 de persoane mai mult față de săptămâna trecută.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, face apel către cetățenii ucraineni care se află în capitală să-și legitimize șederea. Potrivit viceprimarului, statutul protecției temporare le oferă refugiaților ucraineni extrem de multe avantaje.

„În primul rând, protecția temporară le oferă persoanelor beneficiare dreptul de a munci. Primăria Municipiului Chișinău susține încadrarea în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, astfel fiindu-le asigurată integrarea socială și economică. De asemenea, statutul protecției temporare le oferă cetățenilor ucraineni, stabiliți în Municipiul Chișinău,  dreptul de a-și școlariza copiii minori în instituțiile municipale de învățământ. De asemenea, beneficiarii de protecție temporară au parte de asistență medicală primară și de urgență. În acest context, încurajăm persoanele refugiate să beneficieze de o ședere legală în Republica Moldova, obținând statut de protecție temporară”, a explicat viceprimarul Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.

Potrivit legii, statutul de protecție temporară oferă cetățenilor ucraineni următoarele drepturi:

  • de a rămâne pe teritoriul Republicii Moldova pe perioada protecției temporare acordate;
  • de a munci;
  • de a avea acces la cazare în centre de plasament temporar pentru persoane aflate în dificultate;
  • de a beneficia de asistență medicală primară și de urgență;
  • de a avea acces la învățământ general, în cazul minorilor;
  • de a beneficia de măsuri de asistență socială.

Important!

  • Nu se percepe nicio taxă pentru acordarea statutului de beneficiar al protecției temporare, este un serviciu gratuit.
  • Persoanele cărora li s-au solicitat taxe și persoanele care cunosc asemenea cazuri sunt rugate să avertizeze autoritățile printr-un apel la Linia verde a Inspectoratului General pentru Migrație: 0 800 015 27 sau Linia verde de răspuns pentru refugiați: 0 800 800 11.