Primăria Chișinău facilitează studierea limbii române pentru refugiații din Ucraina

Cu toții asistăm neputincioși la atrocitățile care se produc în statul vecin Ucraina. Odată cu venirea primilor refugiați, Primăria municipiului Chișinău a stabilit un plan de intervenții și răspuns pentru soluționarea crizei umanitare. Una dintre componentele importante în integrarea refugiaților este oferirea cursurilor de studiere a limbii române.

Integrarea socială, încadrarea în câmpul muncii, dar și stabilirea unei comunicări eficiente cu comunitatea gazdă, sunt câteva dintre raționamentele care îi determină pe refugiații ucraineni să vrea să învețe limba română.

Începând cu luna septembrie 2022, în incinta Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști se desfășoară cursuri gratuite de studiere a limbii române. Beneficiarii acestui proiect educațional sunt 30 de femei refugiate. Decizia de a studia limba română a venit odată cu necesitatea de a fi angajate în câmpul muncii, dar și de a beneficia de protecție temporară pentru persoanele strămutate din Ucraina.

Limba română pentru alolingvi se predă și în cadrul bibliotecilor „Adam Mickiewicz”, „Ițic Mangher” și „Mihail Lomonosov”. Beneficiarii cursurilor sunt copiii refugiați din Ucraina. Despre programul de activitate, doritorii pot afla de la administrația bibliotecilor.

Primăria municipiului Chișinău oferă suport continuu refugiaților prin desfășurarea lecțiilor de limbă română în cadrul instituțiilor administrate și încurajează comunitatea ucraineană să participe în procesul de învățare, pentru a se integra fără dificultăți în viața socială.

Conform datelor oferite de către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, în prezent, pe teritoriul municipiului Chișinău se află cca 50,734 cetățeni ucraineni refugiați. Potrivit datelor Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău  în cadrul instituțiilor de învățământ școlar din municipiul Chișinău sunt înscriși 542 de elevi refugiați și 323 de copii sunt înscriși la grădinițe.