Primăria Chișinău oferă servicii educaționale gratuite pentru copiii refugiați din Ucraina

Sprijinirea copiilor refugiați din Ucraina rămâne a fi o componentă importantă în agenda de lucru a Primăriei Municipiului Chișinău. Prin intermediul filialelor Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”, copiii aflați pe teritoriul municipiului, beneficiază de servicii educaționale chiar și în perioada verii. Unul dintre proiectele destinate copiilor aflați în dificultate se desfășoară în cadrul Bibliotecii „Adam Mickiewicz”.

Tabara de vară pentru copii: „Solidaritate, Egalitate, Pace!” adună copii de vârstă cuprinsă între 7-12 ani care vizitează biblioteca în timpul anului și copii refugiați din Ucraina. 130 de copii sunt  integrați la tabara de vară, inclusiv 65 – copii refugiați, la fel și copii cu dizabilități, copii din familii vulnerabile, dar și copii din familiile minorităților etnice. Pe durata întregii veri  500 copii beneficiază de excursii tematice desfășurate în orașul Chișinău.

Prin intermediul acestui proiect se extinde mediul educațional și accesul pentru copiii refugiați din Ucraina și copiii cu dizabilități; se realizează integrarea copiilor din grupurile vulnerabile în viața socială, educațională și culturală, dar și stabilirea unor relații durabile între copiii din Ucraina și Moldova prin activități comune și sprijin reciproc; la fel se predau noi competențe și abilități de viață (limbi străine, abilități de gătit, stiluri de viață sănătoase etc.)

În cadrul programului zilnic sunt implicați 5 bibliotecari din incinta filialei „Adam Mickiewicz” și 5 persoane voluntare, inclusiv părinți ai copiilor refugiați. Programul unei zile din tabără include: sportul de dimineață, excursii în afara spațiului bibliotecii, ore de limba engleză, ore de limba română pentru alolingvi și ucraineni, ore de sănătate și igienă, ateliere de creație, ore de muzică, întâlniri cu personalități sau specialiști din diverse domenii; jocuri, ateliere de lectură, consiliere psihologică, etc.

КАТЕРИНА (mama lui Ivan Muntean din Ivano-Frankivsk, Ucraina) „От всей души хочу выразить огромную благодарность лагерю, всем сотрудникам, руководству, директору за чудесную организацию, за душевное отношение к ребятам. Всё интересно, дружно, весело! Огромное спасибо за любовь и заботу всего коллектива лагеря о наших детях. Обязательно вернёмся на следующий год.  Успехов, удачи, терпения Вам с нашими детьми. Спасибо!”

НАТАЛИЯ (mama Pelaghiei Oleatovschi din Kiev, Ucraina) „Спасибо большое за ваш труд, дети остались с позитивными эмоциями и надеждой ещё раз попасть в летний лагерь, спасибо ещё раз!”

Анастасия (mama Mariei Zamotaeva din Odesa, Ucraina) „Большое спасибо за проведение этого замечательного лагеря и за вашу работу. Моему ребенку очень понравилась в вашей библиотеке”

Programul este desfășurat în parteneriat cu Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive și este finanțat în totalitate de către SOLIDARITÉS INTERNATIONAL.