Primăria Chișinău oferă suport medical și social copiilor cu dizabilități refugiați din Ucraina

Grozăvia prin care a trecut și continuă să treacă poporul ucrainean nu poate fi exprimată prin cuvinte. Criza refugiaților gestionată de către municipalitate a vizat, inclusiv, acordarea unui ajutor specializat copiilor cu necesități speciale.

Așa se face că pe lângă contextul emoțional tragic produs de război, zeci de copii ucraineni forțați să treacă granița în Republica Moldova, își trăiesc propriile drame ce țin de starea lor precară de sănătate. Copii cu deficiențe locomotorii, cognitive, ori maladii congenitale, au fost asistați și ajutați de către echipa de profesioniști din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Ana Bezobrazova, șef secție Prevenirea separării copilului de familie DGPDC Experiența mea personală vis a vis de oferirea ajutorului copiilor refugiați din Ucraina este una intensă. Îmi amintesc prea bine emoțiile cu care interacționam cu cei mici. Fie că era 24:00, ora 4:00, sau în oricare moment al zilei, inclusiv în ziua Învierii, noi mergem să preluăm copii. Eram atât o alegere personală a noastră, să ajutăm, dar desigur și o obligațiune de serviciu

Pe durata unui an, Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului a desfășurat acțiuni de sprijin pentru 17 copii refugiați din Ucraina cu grad de dizabilitate confirmat. În cadrul echipei mobile care asista copiii, era prezent un kinetoterapeut, psiholog, logoped și asistentul social.

În prezent, printre beneficiarii serviciului Echipa Mobilă, se numără și o familie de romi originari din Ucraina. În situația acestei familii, tutorele, adică bunica, are o responsabilitate dublă, îngrijind atât de mama copilului cu grad sever de dizabilitate din copilărie, dar și de nepoată-copil cu necesități speciale. Acestor persoane li s-au propus serviciile sociale disponibile în cadrul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Reieșind din faptul că copilul este cu limite de deplasare locomotorie, cu fetița lucrează specialiști precum: psiholog, logoped și kinetoterapeut.

Lidia, bunica copilului:Ne-a fost extrem de greu, dar aici am primit ajutor important. După două săptămâni de masaj și exerciții, copilul a început să se simtă mai bine. Înainte nu era capabilă să îndoaie piciorușele ca să o îmbrac, acum, încordarea a trecut, pot mai ușor să o îngrijesc. Mulțumim vouă, oameni minunați”

În paralel, Primăria Municipiului Chișinău, în parteneriat cu actorii sociali internaționali, asigură copii cu nevoi speciale din Ucraina cu produse igienice (scutece, detergenți ș.a) și pachete alimentare necesare. În cadrul Centrului de plasament pentru refugiați „Patria”, familiile care îngrijesc de copii cu nevoi speciale sunt asigurați sistematic cu produse necesare în baza unei cereri și a unui act de identitate.

Din primele zile ale războiului toți angajații din cadrul direcțiilor au fost implicați plenar în acțiuni de ajutorare și soluționare a cazurilor în care erau implicați copii cu nevoi speciale. Fie că părinții au solicitat pentru aceștia ajutor medical, ori implicarea unor specialiști de profil precum psihologi, asistenți, sau asistenți sociali, numărul total al beneficiarilor este formată în urma colectării datelor de la Direcția generală asistență medicală și socială, Centrul psiho-socio-pedagogic din Chișinău, dar și de la reprezentații celor 45 de centre de plasament temporar a refugiaților.