Primăria Municipiului Chișinău a semnat un acord de colaborare cu organizația People in Need Moldova în vederea suportului acordat refugiaților!

Primăria Municipiului Chișinău a semnat un acord de colaborare cu organizația People in Need Moldova în vederea suportului acordat refugiaților!

În prezent, unul dintre obiectivele comune ale municipalității și organizației People in Need este de a oferi sprijin pe termen lung refugiaților ucraineni și familiilor care au oferit adăpost persoanelor, care au fost forțate să părăsească Ucraina din cauza războiului.

  • Astfel, în cadrul Proiectului „Sprijin pentru educație și soluții sustenabile pentru refugiații și comunitățile afectate de războiul din Ucraina”, care este finanțat de Guvernul Republicii Cehe și dezvoltat de People in Need Moldova, vor fi implementate măsuri de eficiență energetică în Liceul Teoretic „Matei Basarab” din sectorul Rîşcani al capitalei. Când au început negocierile, în liceul Matei Basarab erau 15 copii refugiați, în prezent deja sunt 29 de copii.
  • La fel, în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab” din Chișinău, va fi lansat Centrul de învățare digitală.
  • Totodată, pentru 1500 de copii refugiaţi din Ucraina, vor fi distribuite haine de iarnă, vor primi tichete de masă pentru prânzurile școlare şi vor primi bani pentru studii, pentru a acoperi cheltuielile legate de educație.

De menţionat că în prezent pe teritoriul Republicii Moldova sunt circa 21 de mii de Ucraineni, refugiaţi din Ucraina, printre care 5 mii de copii.

 

Organizația People in Need Moldova are ca scop promovarea valorilor democratice, a incluziunii cetățenilor în procesele decizionale și a transparenței procesului democratic. Organizația acordă asistență în Republica Moldova din 2003. În ultimii 20 de ani, People in Need Moldova a reușit să aducă schimbări în viața multor persoane și comunități, a implementat proiecte de impact și a scos la rampă inițiative în domenii precum educația, drepturile omului, incluziunea socială și abilitarea economică.

Proiectul „Sprijin pentru educație și soluții sustenabile pentru refugiații și comunitățile afectate de războiul din Moldova” este finanțat de Guvernul Republicii Cehe și dezvoltat de People in Need Moldova.

 În prezent, numărul total al copiilor refugiați atestați în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău este 1180 copii.

  • În școală – 847 copii din 43 instituții
  • În grădinițe – 333 copii din 58 de instituții de educație timpurie