Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite va acorda o a doua rundă de ajutor financiar familiilor din Chișinău care găzduiesc refugiați din Ucraina

Primăria Municipiului Chișinău informează că Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) va acorda o a doua rundă de ajutor financiar familiilor din Chișinău care găzduiesc refugiați din Ucraina, pentru a le ajuta la reducerea poverii costurilor suplimentare legate de produse alimentare și alte nevoi esențiale.

Potrivit lui Douglas Mercado, Șeful Biroului PAM în Moldova, cea de-a doua rundă va viza gospodăriile deja înregistrate care au primit ajutor financiar în prima rundă, precum și familii noi care găzduiesc în prezent doi sau mai mulți refugiați mai mult de o săptămână. PAM și partenerii săi de cooperare vor lucra îndeaproape cu autoritățile și comunitățile locale pentru a verifica familiile înregistrate, precum și pentru a identifica și înregistra noi familii care găzduiesc în prezent refugiați.

„Scopul nostru este să ne asigurăm că familiile din Moldova au sprijin pentru a satisface nevoile esențiale, inclusiv cele de hrană. Inițial intenția era să se ofere un ajutor financiar unic, însă evaluările noastre la nivel de gospodării, după prima rundă, indică faptul că în rândul populației din Moldova există costuri în creștere asociate nevoilor de bază. Trebuie să ne asigurăm că acestea sunt protejate și nu sunt forțate să facă alegeri dificile”, a declarat Douglas Mercado.

În prima rundă, cel puțin 10.471 de familii din Republica Moldova au primit ajutor financiar în valoare de 3500 de lei (190 USD), transferat acestora în perioada aprilie-mai 2022. A doua rundă de aceeași sumă (3500 de lei) este preconizată pentru ultima săptămână a lunii iunie.

Familiile deja înregistrate și apoi verificate vor primi un SMS de la Western Union prin care vor fi anunțate să ridice a doua rundă de numerar de la cea mai apropiată sucursală. Familiile vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a-și ridica suma. În municipiul Chișinău, familiile gazdă noi sau neînregistrate pot folosi portalul de înregistrare online (UAHelp.md) unde atât capul familiei gazdă, cât și refugiatul/refugiații trebuie să se înregistreze, ultimii folosind același codul primit de gazdă la înregistrarea online

În alte regiuni ale Republicii Moldova, familiile se înregistrează personal la primăriile din localitate în perioada 6 – 20 iunie.

Această asistență în numerar este o contribuție tangibilă la atenuarea stresului financiar asupra guvernului și a familiilor gazdă. Programul de ajutor financiar, parte a răspunsului PAM la criza din Ucraina în Republica Moldova, a fost lansat pe 25 martie 2022, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR/ÎCNUR) și alți parteneri de cooperare.

Pentru mai multe informații sau asistență la înregistrare, cetățenii sunt îndemnați  apeleze la Linia fierbinte a PAM: 0 800 108 90.