Un an de război. Angela Cutasevici: Ne-am implicat plenar, din tot sufletul, pentru a oferi protecție

Primăria municipiului Chișinău a gestionat cel mai mare număr de refugiați ucraineni de la declanșarea războiului. Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, spune că toate structurile Primăriei au fost antrenate pentru a oferi protecție și suport celor care au fugit din calea războiului. Peste 16 mii de refugiați ucraineni au fost cazați în centrele de plasament municipale.

Cu ocazia împlinirii unui an de la declanșarea războiului din Ucraina, în incinta Primăriei Chișinău a fost inaugurată expoziția de artă „Copiii pentru Pace”, cu peste o mie de desene și compoziții din hârtie, realizate de elevii de la școlile din capitală și suburbii. La deschiderea evenimentului, viceprimarul Chișinăului, Angela Cutasevici, a trecut în revistă activitatea autorităților municipale într-un an de război.

„Ne-am implicat plenar, din tot sufletul, pentru a oferi protecție. Ajutorul de urgență a constat din 45 de centre de plasament temporar, 800 de angajați din structurile municipale au fost implicați în procesul de gestionare a crizei refugiaților, o echipă de 65 de psihologi din cadrul Centrului Psiho-Pedagogic a lucrat cu refugiații, 55 de pedagogi sociali au fost antrenați pentru a oferi suport copiilor, 600 de tineri voluntari care au muncit non-stop.  Acum vrem să le oferim refugiaților posibilitatea de a se integra, de a obține un loc de muncă, vrem să le creăm condiții ca să se întrețină singuri”, a spus viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.

Într-un an de război, 680 de mii de cetățeni din Ucraina au intrat în Republica Moldova. Cea mai mare presiune este pe municipiul Chișinău, în Capitală alegând să rămână cei mai mulți dintre refugiați. Până acum, peste 16. 000 de persoane au fost plasate în centrele municipale. De asemenea, prin intermediul Centrului Patria Lukoil au fost oferite peste 100 de mii de pachete cu ajutor umanitar și produse alimentare. Până acum, 1500 de elevi refugiați au fost înscriși în școlile din municipiul Chișinău, iar 800 de copii – în grădinițe. Peste 2200 de tineri ucraineni beneficiază de programele Centrului Municipal de Tineret Chișinău.