VIDEO Angela Cutasevici: În școlile municipale sunt înmatriculați 864 de elevi refugiați din Ucraina

Primăria municipiului Chișinău asigură, în continuare, servicii educaționale pentru copiii refugiați din Ucraina! În prezent, în școlile din Chișinău sunt înmatriculați 864 de elevi ucraineni, iar grădinițele municipale sunt frecventate de 270 de copii refugiați din țara vecină. Datele au fost prezentate de viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, în timpul emisiunii online „În Siguranță”. Potrivit Angelei Cutasevici, prin încadrarea copiilor refugiați în sistemul de învățământ, municipalitatea asigură incluziunea lor socială și lingvistică.

„În prezent, în sistemul educațional municipal, în școli, avem 864 de copii din Ucraina înmatriculați. În grădinițe avem 270 de copii. Numărul acesta mare este o responsabilitate pentru noi, pentru că trebuie să le asigurăm un loc în școlile și grădinițele municipale. De aceea, depunem eforturi ca să acoperim toate cererile pe care le înaintează părinții. În cazul în care nu este loc într-o școală sau grădiniță recomandăm instituția din imediata apropiere. Prin oferirea serviciilor educaționale noi asigurăm incluziunea comunitară a refugiaților”, a spus viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.

Potrivit viceprimarului, o mare parte dintre elevii ucraineni, care se află pe teritoriul municipiului Chișinău, își fac studiile online. De asemenea, copiii refugiați din Ucraina au acces la toate serviciile municipale extrașcolare.

„Avem mulți refugiați și în sistemul non-formal, pentru că sunt foarte mulți care învață online. Respectiv, cumulativ de la începutul războiului am avut peste 2000 de copiii care au beneficiat de toate tipurile de servicii non-formale, fiind vorba de biblioteci, centre de zi, centre extrașcolare, tabere”, a explicat Angela Cutasevici.