Zeci de tineri din cadrul Centrului Municipal de Tineret Chișinău contribuie la gestionarea crizei refugiaților

Gestionarea crizei refugiaților de către Primăria Municipiului Chișinău se realizează și cu suportul tinerilor din cadrul Centrului Municipal de Tineret Chișinău. De la declanșarea războiului, echipa de tineri voluntari a asigurat suport fiind prezentă la Centrele de plasament temporar, în punctele de distribuire a produselor cu ajutor umanitar și nu doar.

CMTC a implementat multiple activități dedicate susținerii și integrării refugiaților în perioada aprilie-decembrie 2022. Proiectul „Youth Friendly Services for resilience building and engagement of adolescent refugees”, a fost realizat cu sprijinul Centrului de Informare și Resurse PRO BONO în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău, cu suportul financiar UNICEF Moldova.

În cadrul proiectului au fost dotate trei centre de tineret, inclusiv unul mobil, astfel încât tinerii și adolescenții din municipiu, împreună cu tinerii refugiați din Ucraina, să aibă acces la o serie de servicii prietenoase tinerilor, cum ar fi: programe de dezvoltare personală, suport psihologic, activități de petrecere a timpului liber (activități sportive, jocuri de societate, activități culinare, VR etc.).

Totodată, tinerii și adolescenții din Ucraina au fost implicați în activități de educație non-formală, fiind integrați în programele centrelor de tineret. Astfel, aceștia și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și de interacțiune cu semenii lor.

Centrul de Tineret Chișinău a oferit servicii pe parcursul anului 2022 pentru 18787 beneficiarii dintre care 2224 fiind tineri ucraineni. De asemenea, prin intermediul serviciului nou instituit „Echipa mobilă” au fost informate 2089 persoane.

În anul 2023 Centrul Municipal de Tineret Chișinău vine să sprijine tinerii ucraineni prin dezvoltarea serviciilor prietenoase precum: „Clubul drepturilor omului”, „Cluburi de interese”, servicii de dezvoltare personală, consiliere psihologică, activități sportive și de animare a timpului liber.

Până în prezent, Centrul Municipal de Tineret Chișinău a prestat servicii de informare, instruiri și alte activități cu conținut educativ pentru 33490 tineri refugiați din Ucraina.