Ziua Mondială a Refugiatului. Municipiul Chișinău a devenit a doua casă pentru mii de refugiați ucraineni

Republica Moldova marchează astăzi Ziua Mondială a Refugiatului, instituită oficial prin rezoluția ONU din 2001. Anual, la 20 iunie este celebrat curajul și puterea milioanelor de oameni care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din zone de conflict.

De Ziua Mondială a Refugiatului, Primăria Municipiului Chișinău își reiterează sprijinul pentru miile de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului și pentru care Chișinăul a devenit a doua casă. Din prima zi a războiului din Ucraina, angajații primăriei, ajutați de sute de voluntari, au oferit suport umanitar și psihologic copiilor, femeilor și persoanelor în etate din Ucraina aflate în dificultate.

16 mii de refugiați ucraineni au fost cazați în centrele municipale de plasament. Aproape 80 de mii de pachete cu ajutoare umanitare (produse alimentare și de igienă) au fost distribuite cetățenilor din Ucraina.

De la începutul războiului, 65 de copii ucraineni s-au născut în maternitățile municipale, iar medicii noștri au oferit asistență medicală gratuită pentru 15.183 refugiați din Ucraina (inclusiv copii – 8295, gravide – 462). ​

Instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău și-au deschis larg ușile pentru copiii ucraineni, procesul educațional devenind unul incluziv și eficient.  Peste 1500 de elevi refugiați au fost înscriși în școlile din municipiul Chișinău,  iar peste 800 de copii ucraineni au fost înscriși în grădinițele din municipiul Chișinău. Alți peste 800 de copii ucraineni sunt încadrați în centrele comunitare pentru copii și tineri.

Autoritățile municipale, împreună cu partenerii internaționali, sunt în permanent dialog pentru a identifica noi oportunități de dezvoltare și extindere a serviciilor sociale municipale, astfel încât un număr cât mai mare de refugiați ucraineni să beneficieze de asistență.

În contextul Zilei Mondiale a Refugiatului, Primăria Municipiului Chișinău le dorește tuturor persoanelor refugiate sănătate, pace, prosperitate și putere pentru a depăși obstacolele vieții.